resources

Onderdeel 14
(bijlage cursus ‘Aanstekelijk Christen’)

Hoe nu verder?

Binnenkort zal deze website worden verplaatst naar www.ruudvandelft.nl

Deze pagina is de aanvulling bij de cursusmap. Doordat het online beschikbaar is kunnen verbeteringen en aanvullingen geplaatst worden.. Hierdoor wordt je map een naslagwerk met regelmatig updates en ideeën op deze site.

Kop AIA

In 2014 is Jowieke Larooij afgestudeerd als Cultureel Antropologisch Ontwikkelingssocioloog. Haar onderwerp was ‘AIA in de wijk’. Of, zoals ze in haar scriptie schrijft ‘Hoe groepen mensen worden ingezet om het christelijk geloof over te dragen’. Ze heeft het document beschikbaar gesteld om niet alleen onderzoek te doen in de wijk die je hebt uitgekozen om te sporten, maar om ook na te denken over de kansen en de mogelijkheden. Klik op het document AIAindewijk.

Een mooi voorbeeld van sport en evangelisatie in de wijk is hier te bekijken.
Verdere informatie is te vinden op de site van AIA 

Evangelisatiemethodes

Om een goed gesprek aan te vangen is over het algemeen een gezamenlijke interesse nodig. Echter, het stellen van vragen is ook een mogelijkheid om thema’s te bespreken. Hierbij is het zaak om nieuwsgierig te zijn. Ga niet in discussie, dat geeft een verminderde kans voor een vervolggesprek. De Vragenlijst is een beproefde methode die met meer dan 5000 studenten is gebruikt. Verder is er de mogelijkheid om in gesprek te komen met de wereldbeeld enquête.
Voorbeeld van een vragenlijst onder studenten Klik hier

Een vervolg van het eerste gesprek met de vragenlijst is Soularium. Vier vragen die gesteld worden waarbij antwoord gegeven kan worden aan de hand van foto’s. Soularium is te bestellen door hier te klikken.
Je kunt ook gebruik maken van het ‘spel’ Kaarten Op Tafel‘.

De vier vragen die je dan stelt:
1. Hoe ziet je leven er uit? (Kies een aantal foto’s)
2. Hoe zou je willen dat je leven er uit ziet? (Kies een aantal foto’s)
3. Wie is God? (Kies een aantal foto’s)
4. Hoe zou je willen dat God is? (Kies een aantal foto’s)
Voorbeeld van het gebruik van Soularium klik hier

Voor een derde gesprek bestaat de mogelijkheid om Perspective te doen. Er is  een online versie en een App beschikbaar. Vijf meerkeuzevragen over God, de mens en het doel van het leven. Is het zo dat de vragenlijst een soort van kennismaking is, Soularium geeft de mogelijkheid om met je hart te praten, en Perspective met je hoofd. Drie gesprekken die aanleiding geven om dieper te gaan.
Voorbeeld van het gebruik van Perspective klik hier

Als het na een aantal gesprekken blijkt dat mensen nieuwsgierig zijn dan is het goed om gesprekstof aan te dragen die daarbij goed helpt. Veel levensvragen die opgeworpen worden en een mogelijke blokkade zijn, worden behandeld in het boek In Alle Redelijkheid van Tim Keller.
Vragen als : ‘Het kan niet waar zijn dat er maar een ware godsdienst is’, of ‘Alle godsdiensten zijn gelijkwaardig en leren in de kern hetzelfde’.
Het boek leent zich uitstekend om er mee in gesprek te komen.

Ook een boek wat goed is om te lezen is ‘Ik heb te weinig geloof om Atheïst te zijn van Norman Geisler. Het boek is niet thematisch opgezet dus als handleiding per gespreksonderwerp wat lastiger. Echter, de onderbouwing en behandeling van onderwerpen is prima en geeft veel stof tot nadenken. Het is populair wetenschappelijk opgesteld en schuwt de zelfkritiek niet.